Hoe kom je Fit en Fris de winterstop door?

Auteur: Peter Eppinga
Datum: 14-12-2023
Categorie: Blogs
Level:

Tips en een trainingsschema voor de winterstop

Regelmatig krijgen wij de vraag van voetbaltrainers en spelers: heb je nog tips en/of een trainingschema voor de winterstop?

We legden deze vraag voor aan bewegingswetenschapper en sportfysiotherapeut Peter Eppinga.

Wat zou je spelers adviseren om te gaan doen als de laatste training en wedstrijd voor de winterstop erop zitten?

Allereerst zeg ik tegen de spelers, dat ze vooral even tot rust moeten komen. OP fysiek vlak is het goed om de spieren rust te gunnen en eventuele kleine pijntjes cq blessures volledig te laten herstellen. Wellicht nog belangrijker: even het “koppie” leeg maken, zodat je ook weer fris in het hoofd wordt en over een paar weken weer staat te trappelen om het veld op te gaan.

Hoe lang adviseer je volledige rust te nemen?

Of een speler volledige rust neemt of meteen de 1e week alweer actief aan de slag gaat, hangt sterk van de individuele speler af. Het belangrijkste is, dat de speler iets doet waar hij of zij plezier uithaalt. Dit kan bv ook een potje padellen zijn.

Kan je wat handvatten geven wat een speler verder nog kan doen om fit te blijven?

In eerste instantie kijk ik naar de frequentie waarop de speler normaal gesproken traint. Als hij bv 3x per week traint, dan probeer ik de laatste 2 weken voorafgaand aan de 1e training na de winterstop ook 3x te trainen.
Aangezien niet veel spelers de faciliteiten hebben om heel specifiek te trainen geef ik vaak diverse loopvormen en kracht-, stretch- en stabiliteitsoefeningen die ze thuis kunnen uitvoeren.

Op welke intensiteit moeten de trainingen plaatsvinden?

Het is gedurende de week belangrijk om diverse verschillende prikkels te geven. Zo richt ik me o.a. op het maximale aerobe uithoudingsvermogen, diverse intervalvormen en ik werk uiteindelijk de laatste week toe naar hoog intensieve sprints.

Ik adviseer mijn spelers om zoveel mogelijk op een zachte ondergrond te trainen die vergelijkbaar is met het veld.

Geef het lichaam en de geest de tijd om te herstellen

Wat zijn de meest voorkomende fouten gedurende en net na de winterstop?

Sommige spelers zijn zo fanatiek, dat ze de winterstop gebruiken om eens flink aan de bak te gaan. Het lichaam krijgt hierdoor te weinig rust, met een grotere kans op blessures.
Ik zie bij veel trainers, dat ze vaak te hard van stapel lopen en meteen te zwaar trainen. Zeker als er ook nog een trainingskamp staat ingepland, dan ik de verleiding groot om de tijd op te vullen met een extra training. Mijn tip: niet doen!

Zou je één of enkele schema’s willen delen, die trainers en spelers in aangepaste vorm zouden kunnen gebruiken?

Ja zeker, zorg er wel voor dat je deze niet op 1 op 1 overneemt, maar aanpast aan de individuele speler. Je kunt hiervoor een mail sturen naar info@jessoccerperformance.com.

Gerelateerde opleidingen

Ben je op zoek naar meer kennis en inspiratie voor het geven van een Warming Up voor jouw (jeugd)spelers? Tijdens de cursus Conditietrainer Voetbal laat ik je ervaren hoe je een leuke, uitdagende maar ook effectieve Warming Up kan verzorgen die aansluit bij jouw specifieke trainingsdoelstelling. (o.a. tikspelen, estafettes, beweegbanen, kracht en snelheidsvormen en reactiespelen met en zonder bal)

Naar de cursus

Artikel delen:

[jpshare]

Ook interessant

Nieuwe samenwerking Johan Sports en JES Soccer Performance

Meten is weten! JES Soccer Performance gaat het allernieuwste Pacer GPS systeem van Johan Sports incl. “live tracking” inzetten tijdens diverse cursussen.

Nieuwe voetbalcursussen geaccrediteerd door de KNVB

Diverse nieuwe online en live voetbalcursussen zijn nu geaccrediteerd door de KNVB! Dit betekent dat je na afronding KNVB licentiepunten ontvangt.

Workloadmanagement in het amateurvoetbal

Met beperkte financiële middelen inspelen op de individuele belastbaarheid van jouw spelers? Dat kan!